Hay−on−Wye: ένα χωριό… βιβλιοθήκη!

Hay-on-Wey Bookstores

Αν στο σπίτι σου προσπαθείς διαρκώς να δημιουργήσεις λίγο ελεύθερο χώρο και για ‘σένα, επειδή τον περισσότερο διαθέσιμο τον έχουν ήδη καταλάβει τα βιβλία σου…
Αν στο κινητό σου και το tablet σου οι πόροι είναι πλέον ελάχιστοι επειδή αγοράζεις συνέχεια e-books…
Αν αναθεωρήσεις φιλίες κι έρωτες επειδή θ’ ακούσεις την “απαγορευμένη φράση”: Μα, καλά, τι τα θέλεις τόσα βιβλία; (κι ακόμα χειρότερα: Πέτα, ρε παιδάκι μου, ν’ αδειάσει ο τόπος!)…
Αν “βόλτα στα μαγαζιά” σημαίνει για ‘σένα επίσκεψη στα αγαπημένα σου βιβλιοπωλεία, ενημέρωση για τις νέες κυκλοφορίες, τις επανεκδόσεις, αναζήτηση, ξεφύλλισμα, κρυφομύρισμα των σελίδων, κι επιστροφή στο σπίτι μ’ ένα… μπάρκο βιβλία…
Αν το τηλέφωνο που περιμένεις με προσμονή είναι εκείνο, του βιβλιοπώλη, για να σου πει ότι έφερε το βιβλίο που έψαχνες και δεν έβρισκες / είχες παραγγείλει ή προπαραγγείλει…

…Τότε το Hay−on−Wye θα μπορούσε να γίνει η απόλυτη φαντασίωσή σου, ο ιδανικός τόπος για να επισκεφθείς (και στα πιο κρυφά σου όνειρα… να ζήσεις εκεί!)
Κι αυτό γιατί, ουσιαστικά, πρόκειται για ένα χωριό−βιβλιοθήκη!

Hay-on-Wey Bookstores

Το Hay−on−Wye, με πληθυσμό περίπου 1500 κατοίκους, βρίσκεται στην κομητεία Powys, στην Ουαλία, στα σύνορά της με την Αγγλία.

Hay-on-Wey Castle

Όπως στα παραμύθια… υπάρχει κι εδώ ένα κάστρο! Θα επιστρέψουμε σε λίγο να δεις τι εκπλήξεις κρύβει!
Προς το παρόν ας περιηγηθούμε λίγο στα στενά δρομάκια του, που μόνο αδιάφορα δεν τα λες!

Hay-on-Wey

Βιβλία ακούς και βιβλία δεν βλέπεις, όμως θα ήταν κρίμα να μην σου πω ότι το Hay−on−Wye διαθέτει επίσης χαριτωμένα καφέ, ενδιαφέροντα παλαιοπωλεία, γκαλερί καθώς και μια παραδοσιακή αγορά, που πραγματοποιείται στην πλατεία Memorialκάθε Πέμπτη.
Εκεί μπορεί κανείς να βρει μεγάλη ποικιλία τοπικών προϊόντων (φρέσκα ψάρια από το ποτάμι, φρούτα και λαχανικά, τυριά και γαλακτοκομικά), σπιτικά γλυκά, ψωμί, μαρμελάδες, τσάτνι, είδη χειροτεχνίας και πολλά ακόμη.

Hay-on-Wey

Aν κάποτε στη μικρή μας χώρα… ψήφισαν και τα δέντρα, στο Hay−on−Wye έχουν να κάνουν κάτι καλύτερο: διαβάζουν!

Hay-on-Wey Bookstores

Το Hay−on−Wye, με τα ελκυστικά και καλαίσθητα βιβλιοπωλεία, είναι το μεγαλύτερο κέντρο μεταχειρισμένων και παλαιών βιβλίων στον κόσμο!

Hay-on-Wey Bookstores

Βιβλία παντού! Σε κάθε δρόμο, σε κάθε γωνιά, με κάθε τρόπο…

Hay-on-Wey Bookstores

…Kαι για κάθε γούστο! Σε χώρους εμπνευσμένους και ατμοσφαιρικούς, που δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για το τι βιβλία μπορεί κανείς να βρει περνώντας το κατώφλι τους.

Hay-on-Wey Castle

Μα κι αν κάποιος δεν βρει αυτό που θέλει, υπάρχει πάντα το κάστρο το παλιό, γεμάτο μυστικά! Ούτε που φαντάζεσαι τι θα δούμε!

Hay-on-Wey Castle

Βιβλιοθήκες, τα ράφια των οποίων αποτελούν επένδυση των εξωτερικών τειχών του κάστρου. Δεν πρόκειται για εικαστικό δρώμενο, αλλά για βιβλία που μπορεί κανείς να διαβάσει απολαμβάνοντας τη φυσική ομορφιά γύρω του, με άρωμα μιας άλλης εποχής, παλιάς όσο το κάστρο και μακρινής όσο η φαντασία.

Hay-on-Wey Honesty Bookshops

Ανεξάντλητες οι επιλογές στο Hay−on−Wye, όπου υπάρχουν και πολλά… “Honesty Bookshops”! Πρόκειται για (μη επανδρωμένες) γωνιές με ράφια βιβλίων, όπου κανείς μπορεί να επιλέξει εκείνα που θέλει, ρίχνοντας στο κουτί το αντίτιμο. (Τι θα πει γιατί δεν έχουμε και στην Ελλάδα τέτοια;!)
Στο συγκεκριμένο, τα βιβλία με μαλακό εξώφυλλο κοστίζουν 30 πένες (κάτι λιγότερο από 40 λεπτά του ευρώ) ενώ εκείνα με σκληρό εξώφυλλο 50 πένες (περίπου 65 λεπτά του ευρώ).

♦ ♦ ♦

Στο μικρό Hay−on−Wye, δεν πλήττει κανείς, μια που όλο το χρόνο διοργανώνονται ποικίλες εκδηλώσεις, με το Hay Literary Festival, το οποίο συγκεντρώνει περίπου 85,000 άτομα, να κατέχει εξέχουσα θέση ανάμεσά τους. Συγγραφείς, ποιητές, επιστήμονες, μουσικοί… όλοι βρίσκονται εκεί!
Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, λαμβάνουν χώρα περίπου 500 events!
To 2018, το Hay Festival θα πραγματοποιηθεί από 24 Μαΐου έως 3 Ιουνίου.

Hay-On-Wye Festival | 2018


ΠΗΓΕΣ, ΑΝΑΦΟΡΕΣ, CREDITS
To Hay−on−Wye το γνώρισα χάρη στην Chelsey Pippin και το σχετικό άρθρο της στο BuzzFeed, απ’ όπου και οι φωτογραφίες*
Άλλες πληροφορίες πήρα, επίσης, από το Hay−on−Wye και το Hay Festival.
* (1) WikiMedia Commons (2) Flickr: pshab [Creative Commons], (3), (20) Flickr: beauvais, (4) Flickr: alanstanton, (5) Flickr: silversprite [Creative Commons],(6), (12) Flickr: hatters [Creative Commons], (7) Flickr: ed_webster [Creative Commons], (8) Flickr: moogan, (9) Flickr: clsphotos [Creative Commons], (10)  Flickr: wheatfields [Creative Commons], (11) Flickr: addedentry [Creative Commons], (13) Flickr: andy-howell [Creative Commons], (14), (15) Flickr: ismas [Creative Commons], (16) Flickr: redbettyblack [Creative Commons], (17) Flickr: ian-s, (18) Flickr: garrettc [ Creative Commons], (19) Flickr: mifl68 [Creative Commons], (21) Flickr: drakelelane.


Πρώτη δημοσίευση: 2 Μαρτίου 2016 στο παλιό ιστολόγιό μου «Living ‘n’ Love»