Επίδομα σίτισης και μάσησης σανού

Επίδομα Σίτισις και Μάσησης Σανού | Δελτίον Θυέλλης #2

Δελτίον Θυέλλης #2

Το πρόβλημα με το χιούμορ είναι ότι συνήθως έχει στόχο κάποιον που είναι σε κακή διάθεση.
 — Lou Holtz

Ή που δεν έχει καθόλου την αίσθηση του χιούμορ. Ή που δεν έχει «αναγκαία και ικανή» ευφυία να ξεχωρίσει τη σάτιρα από το πραγματικό γεγονός. Ή που συνδυάζει όλα τα παραπάνω.

Παρεμπιπτόντως, η ετυμολογία της λέξης «σάτιρα» είναι η εξής:

σάτιρα < (ιταλική) satira < (λατινική) satira < (λατινική) επιθ. satur-satura-saturum < (λατινική) επιρρ. satis (=αρκετά)

Πρόκειται για είδος της Λατινικής Ποίησης με ποικίλο (satur), αρχικά δραματικό και εν συνεχεία διδακτικό και συνήθως σκωπτικό ή χλευαστικό, περιεχόμενο [σάτιρα].
Ουδεμία σχέση έχει δε, με το σατυρικό δράμα, το οποίο είναι είδος Δραματικής Ποίησης αποκλειστικά ελληνικό που δημιουργήθηκε αλλά και καλλιεργήθηκε παράλληλα με τα άλλα δύο είδη του δράματος, την Τραγωδία και την Κωμωδία.

Όχι, μάνα μ’, μη μου ανησυχείς, δεν θα κάνουμε μάθημαॱ ευκαιρίας δοθείσης έγινε η διευκρίνιση, διότι κάτι παθαίνουν τα –ευαίσθητα– νεύρα μου όταν βλέπω γραμμένο (και σε «έγκυρους», υποτίθεται, ιστότοπους) ότι «μα, επρόκειτο για σάτυρα», «ένα σατυρικό κείμενο…» κ.ο.κ.

Αντιθέτως, θα γελάσουμε (;) πολύ! Μα, πάρα πολύ!

epidoma_sanou_01

Τα πράγματα (τα γεγονότα, αν θέλεις) έχουν ως κάτωθι:
Υπάρχουν δύο (τουλάχιστον) πολύ γνωστοί και δημοφιλείς σατιρικοί ιστότοποι: Το Κουλούρι και Το Βατράχι. [Εμένα μου αρέσουν και Οι Περιπέτειες του Ζαχαρία Δεντοφτιάχνω, αλλά αφορά μία συγκεκριμένη, συμπαθή τάξη: των developers. Άσχετο, όμως, με το θέμα μας.]

Πάμε μια στα γρήγορα να δούμε πώς αυτοπροσδιορίζεται Το Βατράχι.

epidoma_sanou_-2

Κι εγώ σου λέω, δεν μπαίνει κάποιος στον κόπο να διαβάσει το «About us». [Εδώ, θα μου πεις, παρατηρείται το φαινόμενο να μην διαβάζουν τα άρθρα, και να βγάζουν πορίσματα από τους τίτλους, ας πούμε. Θα το έχεις διαπιστώσει εάν, λόγω διαστροφής (όπως η γράφουσα), διαβάζεις τα σχόλια των αναγνωστών.]
Μα, και μόνον ο τίτλος, το λογότυπο και η «ταυτότητα» [ποιοτική παραπληροφόρηση από το 1867], σε κάνουν να καταλάβεις αμέσως πού βρίσκεσαι –αν δεν γνωρίζεις ήδη γιατί έχεις επισκεφτεί τον συγκεκριμένο ιστότοπο.

Φαίνεται, όμως, ότι το αυτονόητο δεν είναι για όλους τόσο αυτονόητο. Κοίτα, μεταξύ μας, αυτούς τους όχι όλους, τους κατανοώ. Εδώ, υπάρχουν ειδησεογραφικοί – ενημερωτικοί ιστότοποι που (θέλουν να) προβάλλονται ως «σοβαροί» και «έγκυροι» κι έχουν τίτλους όπως: «Κωλοχανείο», «Μακελειό», «To Αρπακτικό», «Τρομακτικό», «Ξεσπάω», «Ξυπνήστε ρε» (just to mention a few of them!) Κι έχουν και τρελή επισκεψιμότητα, όπως και πιστούς οπαδούς αναγνώστες, ενώ οι «ειδήσεις» τους αναπαράγονται (βρίθουν τα σοσιαλμίδια!) ταχύτατα σαν αμοιβάδες!

Ήθελα να σε βάλω λίγο στο κλίμα… διότι, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως, όλοι αυτοί που πιστεύουν (και διαδίδουν) τις ειδήσεις από ιστότοπους όπως οι παραπάνω, είναι (ελλείψει στοιχειώδους νοημοσύνης, άρα και κρίσεως!) φύσει αδύνατον να ξεχωρίσουν την αλήθεια από το ψέμα, τη σάτιρα από το πραγματικό γεγονός.

1 Εν αρχή ην εις εκ των Αρίστων: ο ένας, ο μοναδικός, ο απόλυτος σταρ του κολλαγόνου, ο εκ των διοργανωτών των #Παραιτηθείτε!

epidoma_sanou_-3

[Άσχετο: O… όμορφος έχει γράψει, κατά καιρούς, τα απίστευτα! Έψαξα στο facebook το προφίλ του και, μάντεψε! Δεν υπάρχει πια! (Εμ, πόση ντροπή ν’ αντέξει, πια; Κάποια στιγμή, λύγισε κι αυτός!)
Κι άλλο άσχετο: Ανάμεσα στα… like, ξεχωρίζει εκείνο της Άννας-Μαρίας Λογοθέτη, «σπουδαίας» τηλε−φυσιογνωμίας των ’90s, «3, 2, 1 Ant!». Σου ‘χω κι άλλο, από εξίσου σοβαρή πηγή! Τίποτα, μωρέ, έτσι για να μαθαίνουμε σιγά−σιγά τους Άριστους καθότι, αύριο − μεθαύριο, ο λόγος ο κακός το λέει, θα μας κυβερνήσουν]

2 Εν συνεχεία, άλλα νεοφιλελέ αστέρια (εκ των Αρίστων, πάντα), ενώ προσπαθούν να ξεχωρίσουν δυο γαϊδουριών άχυρα (το… σανό τού τίτλου μας, εν προκειμένω).
Τούτος ‘δω (επίσης… Athanasios –με s, για να ξεχωρίζει από τον Athanatios– ενώ, συνονόματός του(ς) είναι κι ο Latte, αν κρίνουμε από την προσφώνηση «Θάνο». Τι διάολο, το όνομα;), ακόμη καλύτερος! Το ‘χει πάει σε άλλο λέβελ το θέμα!

epidoma_sanou_-5

Αυτά είναι! Όταν έχεις και γαμώ τις πηγές, όπως το iefimerida, είσαι σίγουρος γι’ αυτό που διαβάζεις! Τι να λέμε, τώρα;

Από εδώ (που) άρχισαν όλα

epidoma_sanou_-6a

Καταρχάς, πρόσεξε την ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 17/01/2017 (17 Ιανουαρίου!) Ποιος πήγε και το ανέσυρε από τα… βάθη του χειμώνα, Κύριος οἶδε.
Sorry for κιόλας, αλλά αν αυτός ο τίτλος δεν σου «βγάζει» το χιουμοριστικό – σατιρικό χαρακτήρα του κειμένου που ακολουθεί (τσίμπα το link, να το διαβάσεις και να διαμορφώσεις ιδίαν άποψιν), βγες από τον… κύκλο και πήγαινε τιμωρία, μαζί με τους Αθανάτιους!

3Δεν ξέρω ποιος (πρωτο)ξεκίνησε το «γαϊτανάκι» της διασποράς, δεν έχει σημασία, άλλωστε. Σημασία όμως έχει –και μάλιστα μεγάλη– ότι για μιαν ακόμη φορά, μπουλουκηδόν (sic) τα συστημικά ΜΜΕ αναπαρήγαγαν, όχι μία –ακόμη– ψευδή είδηση (κάτι στο οποίο επιδίδονται διαρκώς, εξάλλου) αλλά ένα σατιρικό κείμενο το οποίο παρουσίασαν ως αληθινή είδηση.

Τι να πει κανείς για την κατρακύλα του Βήματος (πάλαι ποτέ Ελεύθερον Βήμα) απ’ όπου έχουν περάσει δημοσιογράφοι και συνεργάτες ολκής, όπως ο Δημήτρης Ψαθάς, η Γιολάντα Τερέντσιο, ο Λέων Καραπαναγιώτης, ο Μάριος Πλωρίτης, ο Νίκος Τσιφόρος και τόσοι άλλοι.

[Κάνε κλικ σε μια από τις εικόνες για να τη δεις σε μεγέθυνση και να διαβάσεις τις λεζάντες].

A! Να μην ξεχάσω να σου πω ότι ο τιτανοπανμεγιστοτεράστιος δημοσιογράφος, Άρης Πορτοσάλτε, μίλησε περί… φακ νιουζ (μετάφραση: fake news) (στο βιντεάκι, είναι λίγο μετά το 2:08 και το επαναλαμβάνει!). Κοίτα, όταν είσαι Άριστος, το δουλεύεις ψιλοβελονιά το… εγγλέζικο!

Πέρα από την όποια πλάκα (#not), όταν είσαι (υποτίθεται) / θέλεις να λέγεσαι σοβαρό κανάλι δεν νομιμοποιείσαι να παρουσιάζεις αυτό που, ήδη υποψιάζεσαι πως είναι ψευδές, με το σκεπτικό «η κοινωνία το έχει βιώσει αυτό και είναι έτοιμη να το δεχτεί, έχει γίνει χαμός. Όλος ο κόσμος μ’ αυτό ασχολείται, με το 50ευρο της σφραγίδας.» (Σπύρος Μάλλης)
— «Δηλαδή είναι κατασκευασμένο;», ρωτά ο Αρούλης.
— «Έτσι λέει το υπουργείο», απαντά ο έτερος «βαρβάτος» δημοσιογράφος, Μάλλης, αλλά με την υπόνοια στον τόνο της φωνής (ξέρεις, του στυλ «έτσι λένε αυτοί, αλλά εμείς δεν το χάφτουμε!»).

Η «τακτική», πάντως, των περισσότερων ιστότοπων που «ανέβασαν» την… καυτή είδηση, ήταν πανομοιότυπη: καμία διόρθωση, καμία διάψευση, καμία «συγγνώμη». Μ’ ένα delete… καθάρισαν!
Για την περίπτωση του «ΒΗΜΑτοδότη» (όπου υπήρξε μια, βεβιασμένη και με το ζόρι γραμμένη «αποκατάσταση» της αλήθειας), ο Άρης Χατζηστεφάνου έγραψε το πιο κάτω άρθρο που σου συστήνω ανεπιφύλακτα να διαβάσεις:
Πέντε λόγοι για τους οποίους η συγγνώμη του ΒΗΜΑτοδότη είναι χειρότερο από το λάθος

Bonus

Κι επειδή, φτάσαμε ως εδώ και, μάλλον, δεν γελάσαμε… σου άφησα για το τέλος παλαιότερο ατόπημα, στο οποίο δεν είχε δοθεί τόση σημασία. Η αντιπροεδράρα της ΝΔ, ο Άδωνις–Σπυρίδων, ντε… διάβασε στο Κουλούρι (διάβασε; Του το ‘παν; Θα σε γελάσω και δεν το θέλω…) ότι ο πρώην υπουργός Παιδείας, κ. Νίκος Φίλης προτίθεται να… καταργήσει τα φωνήεντα!
Και το πίστεψε! Κι έδωσε ρεσιτάλ!
Απόλαυσέ τον!

• • •

Υστερόγραφο: Στάσου λιγάκι σ’ αυτή την ξετσίπωτη αλήθεια: «η κοινωνία είναι έτοιμη να τη δεχτεί [την κάθε παράλογη είδηση που της σερβίρουν τα κανάλια, τα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ] »…

21 σκέψεις σχετικά με το “Επίδομα σίτισης και μάσησης σανού

 1. Δνμπρνγρψπτγλ….α μισό, δεν καταργήθηκαν τα φωνήεντα τελικά….δεν μπορώ να γράψω από τα γέλια, έλεγα…
  Τι, τι, τι τιιιιιι να σχολιάσω εδώ που η αριστεία εκτοξεύτηκε σε άλλους γαλαξίες; Μα πόσο μπροστά και πόσο όμορφοι, αν κρίνω από τον έρμο τον όμορφο παραπάνω δηλαδή, πόσο πετυχημένοι, μα κυρίως, κυρίως λέγω, πόσο έξυπνοι είναι αυτοί οι άριστοι πχια;
  Άλλη ράτσα βρε παιδί μου…σα να μην είναι καν άνθρωποι, μα καρικατούρες που ξεπήδησαν από γελοιογραφίες!

  Φιλιά πολλά!!

  Αρέσει σε 1 άτομο

  1. «Επί του πιεστηρίου» προέκυψε κι άλλο… άριστο παράδειγμα, της Αρίστης Άννας-Μισέλ Ασημακοπουλου!
   Το «ανέβασα» στο fb μου, αλλά με τρώει το χέρι μου, οπότε, το παραθέτω (για να τους θαυμάσεις ακόμη περισσότερο!)

   Λπζνγλσς! 😄

   (Θα σε… ασπαστώ στο αμέσως επόμενο σχόλιο!)

   Μου αρέσει!

 2. Απαπαπααααααααααααα Αναστασία! 😀
  Το δράμα «μου» άρχισε με τον τίτλο, όπου αντί «Επίδομα σίτισης και μάσησης σανού» διάβασα, «Επίδομα αίτησης και μάσησης σανού» (δλδ το σ το διάβασα α!) και επειδή (λένε) πως «γλώσσα λανθάνουσα αλήθεια λέει»… έτρεξα περιχαρής να κάνω αίτηση για σανό, γιατί εδώ γύρω βόσκουν πραγματικά πρόβατα και λόγω ζέστης ξεράθηκε και το χορτάρι… και το σοβαρότερο δεν έχω fb κλπ, δεν βλέπω TV και δηλώνω άσχετη και ούφο ως προς τα παραπάνω! 😛
  Φυσικό είναι τώρα να με ρωτήσεις:
  -Πώς ενημερώνεσαι «κορίτσι» μου;
  -Απλά και όμορφα, απ΄τη μαγική σφαιρούλα μου! 😉

  ΑΦιλάκια και pardon για την ασχετοσύνη, αλλά επιθυμώ να παραμείνω με αυτή την σφραγίδα! 🙂

  Αρέσει σε 1 άτομο

  1. Καλέ, θα βολευτούν τα ζωντανά! Και το σανό ξερό είναι, άλλωστε!

   Ε, καλά τώρα… Άσχετη, άσχετη αλλά κάτι πήρε το μάτι σου από την ανάρτηση.

   Σφαίρες, σφραγίδες… άλλη «τεχνολογία», δηλώνω (με τη σειρά μου) άσχετη ως προς αυτήν!

   Φιλιά και καλό σου βράδυ, Στεφανία μου❣

   Αρέσει σε 1 άτομο

 3. Επανήλθα, διότι μόλις είδα ότι υπάρχει και ΥΓ. περί ευπιστίας της κοινωνίας.
  Μα εδώ η κοινωνία έχει δεχτεί κι έχει πιστέψει σε Αγίες Αθανασίες, σε νερά Καματερού, σε κάστανα βρασμένα, σε καφέδες που αδυνατίζουν, στα χόαξ θα προβληματιστεί;

  Πάω να φάω ένα λουκούμι.

  Αρέσει σε 1 άτομο

  1. (Κλαίωωωω)
   Αυτό δεν αντιμετωπίζεται με λουκούμι. Θα χρειαστώ ένα κουβαδάκι παγωτό. Δίλιτρο!
   Αλλά, έπρεπε να με έχεις ενημερώσει εγκαίρως για το ιβέντ.
   Θα πήγαινα.
   (Κλαίω γοερά)
   Και πριν φύγω θα σου άφηνα ένα μήνυμα που θα έλεγε «Αναστασία πάω στην αγρυπνία».
   Κι εσύ θα μου απαντούσες: «Ζακέτα να πάρεις»!
   (Έχω πάρει αγκαλιά την οθόνη και χτυπιέμαι κλαίγοντας από τα γέλια)

   Αρέσει σε 2 άτομα

   1. Δεν πρόκαμα, μάνα μ’! Εκτός του ότι το είδα κατόπιν εορτής, έψαχνα να τσεκάρω μην είναι hoax, άσε που ‘χε και ζέστΑ εκείνες τις μέρες (νομίζω!) και πού να ξεσηκώνω τον κόσμο και πώς να σε φρονηματίσω για τη ζακέτα που θα έπρεπε να πάρεις;!
    😇

    Αρέσει σε 1 άτομο

 4. Πέρα απ’ τη γελοιότητα του θέματος, είναι αξιολύπητοι όλοι τους. Κατάντια για τη δημοσιογραφία να έχει τέτοιους εκφραστές και μεγαλύτερη κατάντια για τους αναγνώστες που δεν διαθέτουν τη στοιχειώδη αντίληψη. Κι η απόλυτη ξεφτίλα για την δεξιά παράταξη, που καταφεύγει σε νηπιακού επιπέδου επιχειρήματα για να ασκήσει αντιπολίτευση. Φαντάζομαι πως οι παραδοσιακοί δεξιοί, που τουλάχιστον υπήρξαν σοβαροί ή σοβαροφανείς, θα πρέπει να ντρέπονται με τους διαδόχους της παράταξης τους.
  Την καλησπέρα μου Αναστασία μου…

  Αρέσει σε 2 άτομα

  1. Τα «παιδαριώδη» επιχειρήματα προκειμένου να ασκηθεί αντιπολίτευση, ξεγυμνώνουν την πολιτική ένδεια και παράλληλα φανερώνουν «σιωπηρή συμφωνία / συγκατάθεση» στα θέματα ουσίας.

   Συμφωνώ δε, απόλυτα μαζί σου ως προς τη σοβαρότητα ή έστω τη σοβαροφάνεια των «παραδοσιακών δεξιών» (αν δεν ήταν σοβαροί, τουλάχιστον κρατούσαν χαμηλούς τόνους κι επιπλέον, είχαν διαφορετικό επίπεδο παιδείας από τους διαδόχους τους).

   Όσο για το αν ντρέπονται; Αντιγράφω το «υστερόγραφο», από −πρόσφατο− άρθρο του Κώστα Βαξεβάνη, νομίζω ότι τα λέει όλα:

   […] Στους φίλους Νεοδημοκράτες θα θυμίσω πως ο Θανάσης Κανελλόπουλος υπήρξε Αντιπρόεδρος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Διανοητής, με αρθρογραφία κατά της Χούντας ως Εύβουλος και με σημαντικό ρόλο σε όσα εξελίχθηκαν στη Μεταπολίτευση. Ο πατέρας Μητσοτάκης είχε Αντιπρόεδρο τον Κανελλόπουλο. Ο γιός τον Άδωνη. Φαντάζεστε τον Κανελλόπουλο να διαφημίζει σώβρακα; Ή έστω μαγιώ;

   Καλημέρα και καλή συνέχεια, Μαρία μου! 🌼

   Αρέσει σε 1 άτομο

 5. Για να έχω φίλο τον ακυβέρνητο και να έχω πάει διακοπές στο εξοχικό του, τα έμαθα από πρώτο χέρι.
  Το όλο θέμα το κουβεντιάσαμε τις ημέρες αυτές Νατάσα μου. Εσείς συναπαντιέστε και στο τούιτερ, όπου εκεί ο Πέτρος βαστάει γερά ( αφού στο μπλόκινγκ για την ώρα μας έχει απαρνηθεί!)
  Αυτό με τα φωνήεντα του Φίλη είχε παίξει ένα χρόνο πριν , ήμουν στο σχολείο τότε και το έλεγαν φιλόλογοι από στόμα σε στόμα, μετά βεβαιότητας!
  Τελικά εγώ για την ενημέρωσή μου προτιμάω εσάς, από τους δημοσιογράφους-κάφρους!
  Πολλά φιλιά Νατάσα μου!

  Αρέσει σε 2 άτομα

  1. Καλά, ο Πέτρος «δίνει ρέστα» στο twitter!
   (Του έδωσες χαιρετίσματα;!)

   Ναι, το θυμάμαι (ομοίως και την αναπαραγωγή της «είδησης»), αλλά δεν είχε γίνει τόσος ντόρος (μάλλον επειδή δεν υπήρχε χρήμα στη μέση. Ενώ το… επίδομα!…)
   Μόλις προ 2ημέρου − 3ημέρου δε, έσκασε κι άλλο, με θύμα −αυτή τη φορά− την Περιστέρα Μπαζιάνα (ενώ πρόκειται περί συνωνυμίας).

   Το βαρέλι δεν έχει πάτο, Αριστέα μου…

   Πολλά φιλιά, όμορφη Κυριακή να περάσεις❣

   Μου αρέσει!

 6. Εγώ, πάντως, ως δημόσιος υπάλληλος, πολύ θα ήθελα το 50άρικο επίδομα χειρισμού σφραγίδας. Θα ήθελα επίσης και άλλα 50 ευρώ ως επίδομα υπομονής απέναντι στο κοινό. Άλλα 50 ευρώ γιατί είμαι όμορφη και άλλα 50 ευρώ γιατί ξυπνάω νωρίς και χαλάει η επιδερμίδα μου. Τέλος, δεν θα με χάλαγε καθόλου και ένα επίδομα παραγωγικότητας 500 ευρώ το μήνα αλλά και άλλα 500 ως επίδομα κλιματισμού/θέρμανσης. Λες αν στείλω επιστολή στο Βατράχι να τα καταφέρω; Χα, χα. Σε φιλώ.

  Αρέσει σε 1 άτομο

  1. Mia μου, εγώ μαζί σου!
   Το Βατράχι θα μείνει ενθουσιασμένο μαζί σου κι οι… ά(ε)ι−εφημερίδες θα κονταροχτυπιούνται για το ποια θα πρωτοπρολάβει την αποκλειστικότητα!
   Στείλε! Θα περάσουμε ωραία τον Αύγουστο! 😇

   Φιλιά, καλή εβδομάδα!

   Μου αρέσει!

Γράψε κι εσύ τα δικά σου...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.